2015/02/18

A tisztaságról részletesen - A mosakodás 2.

Ebben a részben arról lesz szó, hogy mikor kötelező és mikor ajánlott mosakodni, milyen engedmények vannak a mosakodással kapcsolatban illetve melyek azok a dolgok, amelyek érvénytelenítik a mosakodásunkat.

Alapesetben tehát tudjuk, hogy minden ima előtt kötelező mosakodni, kivéve, ha érvényben van még az előző mosakodásunk. Ezen kívül a Kába megkerülése előtt kötelező mosakodnunk még.

Itt fontos megjegyezni, hogy a mosakodásunk addig érvényes, amíg be nem következik olyan dolog, ami érvényteleníti a mosakodást. Tehát érvényes mosakodással akár több imát is imádkozhatunk, de persze jobb, ha minden ima előtt megújítjuk a wudunkat.
Továbbá, ha biztosak vagyunk abban, hogy mosakodtunk, de gyanítjuk, hogy már nem érvényes esetleg, bár nem vagyunk benne biztosak, akkor a mosakodásunk még érvényes.
SzubhanAllah, ebben a dologban is látszik (és még sok mindenben), hogy az iszlám mennyire az egyszerűség és a könnyebbség vallása.


Most nézzük, mikor ajánlatos mosakodni?

- Quran érintése előtt
- minden ima előtt (vagyis ajánlatos megújítani a mosakodásunkat akkor is, ha az még érvényben van)
- alvás előtt
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: "Ha alvóhelyedhez vonultál, végezz wudut úgy, mintha imádkozáshoz végeznéd." (Bukhari, Muszlim)
- teljes fürdés, vagyis a ghuszl végzése előtt (erről majd még lesz szó a későbbiekben)
- ajánlatos mindig a wudu állapotában, vagyis megmosakodva lenni a nap bármely szakában.
Mohamed próféta (béke legyen vele) azt mondta: "Csak a hívő az, aki ügyel a mosakodásra." (Ibn Mádzsa)



Elhamdulilleh Allah a mosakodásban is adott nekünk könnyebbséget. Bizonyos esetekben, amikor körülményes a mosakodás elvégzése például utazáskor vagy ha olyan helyen vagyunk, ahol nehézségbe ütközik a kivitelezése például nyilvános mosdóban (a nők esetében).

Hogy is működik ez?

Ha a zoknit/harisnyát/cipőt úgy vesszük fel, hogy előtte elvégeztük a wudut, nem szükséges azokat levennünk, amikor a mosakodást megújítjuk. Elég, ha vizes kezünkkel a lábfejünket - a lábujjaktól a lábszár tövéig - áttöröljük egyszer. A talpat és a sarkat nem kell.

Fontos figyelembe venni, hogy csak olyan cipő esetében alkalmazható az áttörlés, amely takarja a lábfejet és a bokát is. A cipőnek természetesen tisztának kell lennie. Illetve az áttörlésnek az érvényességi idején belül kell megtörténnie.

Az áttörlési idő normál esetben 24 óra, ha utazók vagyunk 72 óra (3 nap). Az érvényességi időtartamot a cipő/harisnya/zokni első áttörlésétől számítjuk, nem pedig akkortól, amikor felvettük!

Érvénytelen az áttörlés, ha véget ért az áttörlési idő vagy ha levettük a cipőt/zoknit/harisnyát.

Nők esetében a kendőre is lehet törölni, ha olyan helyen van, ahol nem tudja levenni a kendőjét. Ennek azonban nem feltétele, hogy a kendő felvétele előtt mosakodva legyen az illető és áttörlési időkorlátja sincsen.

Ha valakinek gipszben van a keze vagy a lába, természetesen áttörlést kell alkalmazni.

Most pedig nézzük, melyek azok a dolgok/cselekedetek, amelyek érvénytelenítik a mosakodást:
- pisilés, kakilás vagy szellentés esetén
- mély alváskor
- eszméletvesztés esetén
- közvetlenül a nemi szervek érintésekor
- magömlés esetén
- tevehús evésekor
- ha a bőr és a víz között van valamilyen réteg, amitől a víz nem ér közvetlenül a bőrhöz, például krém, körömlakk stb.

Nem érvénytelenítik a mosakodást:
- sebvérzés
- orrvérzés
- hányás
- a wudu érvényességében való kételkedés
- halott mosdatása



A mosakodással kapcsolatban további információk olvashatók "Az imádkozás könyve" című dokumentumban, amely az iszlam.com oldalról ingyenesen letölthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése