2015/01/17

Az imádkozás jelentősége az iszlámban





Az imádkozás a muszlim életében az egyik legfontosabb dolog, hiszen a hitünknek a cselekedeteinkben is meg kell nyilvánulnia. A hit megnyilvánulásának egyik legalapvetőbb formája tehát az imádkozás.

Mohamed próféta (béke legyen vele) azt mondta:
"Az iszlám 5 dologra lett építve: annak tanúsítására, hogy nincs más isten, csak az Egyetlen Isten, és hogy Mohamed az Egyetlen Isten küldötte, az imádkozás elvégzésére, a zakat (kötelező adomány) megadására, a mekkai Házhoz való zarándoklatra és Ramadan hónap böjtölésére." (Bukhari, Muslim)
És az imádkozás az iszlám kötelezettségei közül a leghangsúlyosabb, napi istenszolgálat.

Hiszen ahhoz, hogy az iszlámom teljes vagy a hitem élő legyen, ahhoz nap mint nap ápolnom kell a kapcsolatomat a Teremtőmmel. Hogyan tudom én ezt folyamatosan élővé tenni? Hát azzal, hogy naponta imádkozom.

Az imádkozás elrendelésében (napi 5x-i imádkozás története) hatalmas bölcsesség van, szubhanAllah.
Miért nem elég vajon csak 1x vagy 2x imádkoznunk naponta vagy akár akkor, amikor úgy érezzük, most van szükségünk rá? Miért kell naponta 5x imádkoznunk?

Allah - szubhana wa ta'ala - 5 részre osztotta a napunkat, a 24 órát. A nap járásától függően beszélünk hajnali (fadzsr), déli (dohor), délutáni (aszr), esti (magreb) és éjszakai (isha) imákról. Így minden napszaknak meg van a maga imája szubhanAllah.

Gondoljuk csak el, mennyi minden történik velünk egy nap! Nem csak az események követik egymást, hanem rengeteg lelki élménnyel is gazdagodunk. Nem csak az események hatnak ránk, hanem az emberek is egymásra. Pláne ebben a mai felgyorsult világban szinte tényleg azt érezzük, hogy egy napunk egy pillanat volt csupán, jobb esetben este végig gondoljuk, mik is történtek a nap során velünk, rosszabb esetben hulla fáradtan zuhanunk az ágyba, hogy másnap újra hajtsuk a "mókuskereket".

Ezért a Teremtő - bölcsen - azt mondta nekünk, hogy álljunk meg 1-1 pillanatra a nap folyamán, nyugodjunk meg, töltekezzünk újra, érezzük át, hol is van a helyünk ebben a nagy világmindenségben és tudjuk meg, hogy van Valaki, Aki mindenről tud és nem vagyunk egyedül. Rá mindig számíthatunk!

A gyerekeknek tehát bevezetésképpen beszéljünk az imádkozás fontosságáról, lelki hátteréről, meséljük el az imádkozás történetét (hogyan lett az 50-ből napi 5x-i ima) és tanítsuk meg az 5 ima nevét és idejét.
Ehhez készítettem egy feladatlapot, amin egy színezhető kép van. A képen az árnyék mutatja, hogy hol áll a nap, amit a gyerekeknek kell berajzolni. A kép mellé pedig írják oda az ima nevét magyar és arabul is (fonetikusan is akár). A későbbiekben, amikor már azt is megtanítjuk hogy az egyes imák hány rakából állnak illetve hány raka szunna (önkéntes) ima társul hozzá, akkor ezeket az információkat is beírhatjuk.
A feladatlaphoz a képeket itt találtam. A magyar nyelvű feladatlap innen tölthető le.


Felmerül a kérdés, kinek kötelező az imádkozás?
Nos, Mohamed próféta (béke legyen vele) azt tanította nekünk, hogy:
„Parancsoljátok meg gyermekeiteknek az imádkozást 7 éves korukban és kérjétek tőlük számon 10 éves korukban!” (Ahmed, Abu Dawud)

Vagyis, 7 éves kortól kezdve folyamatosan szoktatnunk kell gyermekünket az imádkozáshoz, hogy 10 éves korára már természetes legyen számára, hogy például hajnalban is felkel, amikor mások (pl. osztálytársak) még alszanak.

Emlékszem, amikor az én elsőszülött fiam közeledett a 7. évéhez és amikor elmúlt 6 éves - ugye akkor már kezdte a 7. évét járni - nagy lelkesen készítettük fel a közös családi imákhoz. Ekkor merült fel bennünk kezdő szülőkben, hogy mikortól is számít ez a 7 éves kor? Amikor elkezdi taposni azt a bizonyos 7. évet vagy amikor már betöltötte a 7. születése napját? Nos, közösségünk seikhje - nagyrabecsült tanítónk - felvilágosított, hogy ez bizony a 7. születése napját követően kezdődik.

Nyilván gyermekeink attól kezdve, hogy megtanulnak járni, együtt imádkoznak a családdal, a mecsetben a közösséggel, tehát maga az imádkozás már nem lesz idegen számukra. A 7 éves kortól való "intenzívebb részvétel" az imádkozásban azonban már mást jelent.


Az imádkozásról további részletes információkat "Az imádkozás könyve" című dokumentumban találsz, amely a www.iszlam.com-ról ingyenesen letölthető. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése